دوره 3، شماره 8 - ( تابستان 1392 )                   جلد 3 شماره 8 صفحات 176-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد ، sare_zafarian@yahoo.com
چکیده:   (8106 مشاهده)
کرفس کوهی (Kelussia odoratissima M.) یکی از گیاهان دارویی مهم خانواده چتریان و بومی دامنه رشته کوه‌های زاگرس است که به‌علت برداشت های غیرمجاز در معرض انقراض می‌باشد. به منظور تسریع در شکستن خواب بذر این گیاه، آزمایشی در دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا در آمد. بذر کرفس کوهی منطقه سرآقاسید، تحت تأثیر سه عامل مدت زمان (25، 50، 75 و 100 روز پس از کشت)، ترکیب تنظیم‌کننده‌های رشد بنزیل آمینو پورین (BAP) (با غلظت صفر، 75/0 و 5/1 میلی‌گرم در لیتر) و اسید جیبرلیک (GA3) (با غلظت صفر، 250 و 500 میلی‌گرم در لیتر) و نحوه اعمال تنظیم‌کننده‌های رشد (به دو صورت خیساندن بذرها در محلول هورمونی و اعمال هورمون به‌طور مستقیم در محیط کشت) قرار گرفت. در این آزمایش، ویژگی‌های درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و طول محور زیر لپه بررسی شد. نتایج نشان داد که مدت زمان 100 روز پس از کشت به‌طور معنی‌داری (01/0≥P) در هر سه صفت بیشترین میزان را داشت. به‌طوری‌که میزان جوانه‌زنی 94/86 درصد، طول ریشه‌چه 43/9 سانتی متر و طول محور زیر لپه 64/11 سانتی متر بود. ضمن این‌که اثر متقابل عوامل معنی‌دار نبودند. بهترین ترکیب تیماری برای افزایش صفات درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و سرعت جوانه‌زنی، ترکیب تنظیم‌کننده‌های رشد BAP با غلظت mg/L75/0 و GA3 با غلظت mg/L 500 و اعمال تنظیم کننده‌های رشد به‌طور مستقیم در محیط کشت است. برای افزایش صفت طول محور زیر لپه نیز تنها ترکیب GA3 با غلظت mg/L 500 توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 288 kb]   (1389 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.