مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور، رامسر ، bgoleincitrus@yahoo.com
چکیده: (9327 مشاهده)
حساسیت میوه مرکبات به دماهای کم و تقارن فصل برداشت میوه با ایام سرد سال، تحقیق بیشتر روی اثر فیزیولوژی آسیبهای تنش سرما را ایجاب میکند. در این پژوهش، میوه پنج رقم مرکبات شامل پرتقال خونی سانگینلا، لیموترش مازندرانی، پرتقال والنسیا، نارنگی انشو و پرتقال محلی پس از برداشت در مراحل قبل از رسیدگی و رسیدگی کامل به دمای 3، صفر، 3- و 6- درجه سلسیوس منتقل گردید. از دمای 15 درجه سلسیوس بهعنوان شاهد استفاده شد. تغییرات میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، بتا- کاروتن و فنل کل پوست میوه در مراحل قبل از رسیدگی و رسیدگی کامل و نیز ظرفیت آنتیاکسیدانی در مرحله رسیدگی میوه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم SOD، بتا- کاروتن و فنل در مرحله رسیدگی نسبت به مرحله قبل از رسیدگی، در نمونههای شاهد و تحت تیمار دمای کم، بیشتر است. ظرفیت آنتیاکسیدانی با اعمال تیمار سرمایی در ارقام مختلف، بهجز لیموترش، تا صفر درجه سلسیوس افزایش یافت و سپس ثابت ماند. افزایش آنتیاکسیدانهای آنزیمی و غیرآنزیمی در پوست میوه در مرحله رسیدگی کامل نسبت به مرحله قبل از رسیدگی، شاید دلیلی بر متحمل بودن میوه در این مرحله به سرما باشد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى