دوره 3، شماره 10 - ( زمستان 1392 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 165-180 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج ، balouchi@mail.yu.ac.ir
چکیده:   (3825 مشاهده)
به منظور بهبود جوانه‌زنی بذر کدوی تخمه کاغذی در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1390 در دانشگاه یاسوج اجرا شد. تیمارهای هیدروپرایمینگ با آب مقطر و اسموپرایمینگ با پلی‌اتیلن گلیکول (پتانسیل‌‌های اسمزی 5- و 10- بار)، محلول 1% و 3% از نمک‌های نیترات و فسفات پتاسیم و شاهد بدون پرایم به عنوان فاکتور اول و سطوح صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار محلول نمک طعام به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که اثر متقابل پرایمینگ و شوری بر کلیه صفات جوانه‌زنی بذر، رشد و برخی صفات فیزیولوژیک گیاهچه اثر بسیار معنی‌داری داشتند. نتایج نشان داد که کدوی تخمه کاغذی در مرحله جوانه‌زنی به شوری زیاد حساس نبود. پیش‌تیمار بذور کدو در شرایط شوری شدید با پلی‌اتیلن گلیکول 5- بار منجر به بهبود افت وزن خشک ساقه‌چه گردید. اسموپرایمینگ با پلی‌اتیلن گلیکول 5- بار و هیدروپرایمینگ بذر میزان کلروفیل کل گیاهچه را در غلظت 150 میلی‌مولار نمک نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری دادند. برای جوانه‌زنی و رشد و نمو بهتر گیاه کدوی تخمه‌کاغذی اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم 1 درصد و پلی‌اتیلن گلیکول 5- بار و سپس هیدروپرایمینگ را می‌توان در بین سایر پرایم‌های مورد مطالعه توصیه کرد.
متن کامل [PDF 320 kb]   (899 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى