بهمنظور بررسی تأثیر نمکهای مختلف کلسیمی در بهبود فعالیت آنزیمی و خصوصیات کیفی سیب قرمز، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. درختان سیب با نمکهای CaCl2، CaO،Ca-EDTA و Ca(NO3)2 با غلظت 7/0 درصد در 5 فاصله زمانی 20 روزه از اواخر خرداد (فندقی شدن میوهها) تا اوایل مهر ماه محلولپاشی شدند. میوهها پس از برداشت بهمدت 150 روز در سردخانه در شرایط استاندارد نگهداری گردیدند. نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آسکوربیک اسید، مواد جامد محلول، سفتی میوه، اسیدیته کل، فعالیت آنزیم کاتالاز و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی کل در زمان برداشت، 50، 100 و 150 روز پس از برداشت اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که اثر محلولپاشی بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، آنتی اکسیدان کل، pH، مواد جامد محلول، اسیدیته کل، کلسیم، سفتی و آسکوربیک اسید معنیدار بود. بهطوریکه در پایان دوره انبارمانی، مقدار کلسیم در تیمارهای محلولپاشی شده با کلات کلسیم، کلرید کلسیم، نیترات کلسیم و اکسید کلسیم در مقایسه با شاهد بهترتیب 5/77، 5/27، 3/22 و 1/10 درصد افزایش نشان داد. فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار محلولپاشی شده با کلات کلسیم در پایان دوره انبارمانی نسبت به شاهد 8/91 درصد افزایش یافت. بالاترین مقدار آسکوربیک اسید نیز در پایان دوره انبارمانی 150 روزه، در تیمار محلولپاشی شده با کلات کلسیم، (mg 100 g Fw-1) 04/6 بود. بهطورکلی چنین استنباط میشود که محلولپاشی با Ca-EDTA در مقایسه با سایر نمکهای کلسیمی میتواند در بهبود و حفظ بسیاری از خواص کیفی میوه و افزایش فعالیت آنزیمی و آنتیاکسیدانی، در طول دوره انبارمانی تأثیر معنیداری داشته باشد
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |