از جمله عوامل تأثیرگذار بر کیفیت تبدیل برنج، ترکهای درونی ایجاد شده طی فرآیند خشک کردن و پس از آن میباشند. اکثر کشورهای صنعتی برای تسریع در خشک شدن دانه و حفظ کیفیت محصول نهایی از روش متناوب برای کاهش رطوبت شلتوک استفاده میکنند. با توجه به درصد بالای شکستگی برنج کشور در شالیکوبیها، انجام فرآیند خشک کردن متناوب و بهینهسازی آن برای ارقام برنج ایرانی ضروری بهنظر میرسد. در این تحقیق اثر فرآیندهای خشک کردن متناوب (خشککردن - استراحتدهی چند مرحلهای) و پیوسته (فاقد استراحتدهی) بر درصد ترکخوردگی و زمان خشک شدن شلتوک دو رقم هاشمی (دانهبلند) و کوهسار (دانهمتوسط) مطالعه شد. آزمایشهای خشک کردن متناوب و پیوسته در دمای 60 درجه سلسیوس، زمانهای خشک کردن 20، 40 و 60 دقیقه و زمانهای استراحتدهی صفر (خشک کردن پیوسته)، 40، 80، 120، 160، 200 و 240 دقیقه انجام شدند. نتایج نشان داد که انجام فرآیند استراحتدهی، اثر قابل ملاحظهای بر کاهش مدت فرآیند خشک کردن و درصد ترکخوردگی دانه دارد. همچنین مشاهده شد که پس از گذشت زمانی مشخص، افزایش زمان استراحتدهی اثر معنیداری بر درصد ترکخوردگی دانه ندارد. در مجموع، برای بهینهسازی فرآیند خشک کردن متناوب از نظر کاهش مصرف انرژی و ضایعات برای ارقام کوهسار و هاشمی بهترتیب انجام عملیات استراحتدهی بهمدتهای 160 و 200 دقیقه بعد از خشک کردن، بهمدت 40 دقیقه نتیجهگیری شد. همچنین با توجه به بالاتر بودن درصد ترکخوردگی شلتوک کوهسار نسبت به رقم هاشمی، میتوان چنین نتیجه گرفت که خواص فیزیکی دانه مانند ضریب رعنایی در ترکخوردگی آن مؤثر است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |