انتخاب زمان برداشت میوههای زیتون، بهمنظور استخراج روغن عاملی کلیدی برای استخراج روغنی با کیفیت و ترکیب مطلوب و متعادل اسیدهای چرب (میزان بالای اولئیک اسید و میزان پایین پالمتیک و لینولئیک اسید)، پلیفنول مناسب و نیز میزان بالای روغن خواهد بود. تعیین زمان برداشت زیتون از منطقهای به منطقه دیگر با توجه به شرایط اقلیمی، زراعی و باردهی متفاوت است. بدینمنظور، آزمایشی بر مبنای طرح فاکتوریل جهت تعیین مناسبترین تاریخ برداشت برای دو رقم ایرانی "ماری" و "شنگه" و دو رقم خارجی"کرونیکی" و "آربکین" در منطقه طارم انجام شد. نتایج نشان داد که میزان پالمتیک، اولئیک و استئاریک اسید همزمان با رسیدگی میوه کاهش و لینولئیک و پالمیتولئیک اسید افزایش مییابد. میزان روغن نیز همزمان با بلوغ میوه افزایش مییابد. براساس اطلاعات بهدست آمده، مناسبترین زمان برداشت در سه رقم ماری، کرونیکی و آربکین 180 روز پس از گلدهی میباشد. همچنین مشخص شد که رقم شنگه برای روغنکشی، مناسب نبوده و بنابراین بهعنوان رقم کنسروی توصیه میشود. چنانچه هدف از کشت این رقم، تولید کنسرو باشد، در این صورت مناسبترین زمان برداشت برای این رقم 120 روز پس از گلدهی میباشد که دارای بهترین پروفایل اسید چرب است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |