haghaninia M, javanmard A, mollaaliabasiyan S. Effect of Arbuscular Mycorrhiza Fungus on Forage Quality in Intercropping of Barley (Hordeum vulgare L.) and Grass pea (Lathyrus sativus L.). Journal of Crop Production and Processing 2020; 9 (4) :47-64
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2812-fa.html
حقانی نیا محمد، جوانمرد عبدالله، ملاعلی عباسیان سارا. اثر قارچ مایکوریزا آرباسکولار بر کیفیت علوفه در کشت مخلوط جو و خلر. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (4) :47-64
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2812-fa.html
دانشگاه مراغه ، a.javanmard@maragheh.ac.ir
چکیده: (2311 مشاهده)
بهمنظور ارزیابی کیفیت علوفه در کشت مخلوط جو و خلر با کاربرد قارچ Glomus intraradices، آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال 1396 اجرا شد. تیمارها شامل الگوهای مختلف کشت (کشت خالص جو، کشت خالص خلر، 75 درصد خلر+ 25 درصد جو، 50 درصد خلر+ 50 درصد جو و 25 درصد خلر+ 75 درصد جو) در حالت تلقیح و عدم تلقیح با قارچ بودند. نتایج نشان داد بیشترین میزان کربوهیدرات محلول در آب (WSC) و فیبرخام (CF) علوفه در الگوهای کشت خالص جو تلقیحشده، خالص جو تلقیحنشده و الگوی 25 درصد خلر + 75 درصد جو تلقیحنشده بهدست آمد. همچنین بالاترین میزان دیواره سلولی بدون همیسلولز (ADF) و دیواره سلولی (NDF) به کشتهای خالص جو تلقیحنشده و جو تلقیحشده تعلق داشت. اما کمترین میزان ADF و NDF به کشتهای خالص خلر تلقیحشده و خلر تلقیحنشده مربوط بود. بنابراین بالاترین میزان ماده خشک مصرفی (DMI)، کل ماده مغذی قابل هضم (TDN)، قابلیت هضم ماده خشک (DDM)، انرژی ویژه شیردهی (NEL) و ارزش نسبی تغذیهای (RFV) در کشت خالص خلر تلقیحشده بهدست آمد. علاوهبر این، تلقیح با قارچ مایکوریزا کیفیت علوفه را از طریق کاهش NDF و ADF و افزایش DMI، TDN، NEL، DDM و RFV بهبود بخشید. بهطور کلی، بر اساس شاخصهای کیفی، علوفه حاصل از کشت خالص خلر تلقیحشده با قارچ بهعنوان علوفه ممتاز (Prime) در نظر گرفته شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى