دانشگاه ارومیه ، ha.hassanpour@urmia.ac.ir
چکیده: (2747 مشاهده)
توت سفید درختی چندساله با نام علمی Morus alba از خانواده Moraceae است. در این پژوهش به ارزیابی برخی از مهمترین ویژگیهای فیزیکی و رنگ میوه توت سفید بومی استان آذربایجان غربی پرداخته شده است. میوههای 20 ژنوتیپ توت سفید از پنج منطقه استان آذربایجان غربی (ارومیه، خوی، میاندوآب، مهاباد و اشنویه) جمعآوری شدند و پس از انتقال به آزمایشگاه صفاتی از قبیل وزن میوه، طول و عرض میوه و برگ، پارامترهای رنگ میوه، حجم و pH میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که بالاترین مقدار درصد تنوع در صفات Hue و شاخصa* (قرمزی) رنگ میوه بود که بیانگر بیشترین میزان تنوع این صفات بین نژادگانهای مورد مطالعه است. بیشترین و کمترین وزن میوه بهترتیب در نژادگان Kh3 (24/4 گرم) و O3 (71/0گرم) مشاهده شد. صفت طول میوه با عرض، ضخامت، حجم و وزن میوه همبستگی معنیدار مثبت داشت. پنج عامل اصلی بر پایه تجزیه به عاملها، نزدیک به 86/83 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. در تجزیه خوشهای به روش وارد، نژادگانهای توت سفید به پنج گروه اصلی تقسیم شدند. بر اساس نتایج حاصل، بهطور کلی صفات فیزیکی میوه میتواند برای ارزیابی و شناسایی تنوع موجود در ژرمپلاسم توت سفید مفید باشد. این نتایج میتواند در برنامههای اصلاحی و همچنین در طراحی مدلها و روشهای بستهبندی مناسب میوه توت سفید ارزشمند و کاربردی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى