دوره 12، شماره 3 - ( 8-1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 132-117 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ostovar P, Safarzadeh Shirazi S, Yasrebi J, Ronaghi A, Eshghi S. Effect of Salinity and Cadmium on Chlorophyll Content, Antioxidant Activity and Weight of Kochia Plant (Kochia indica). Journal of Crop Production and Processing 2022; 12 (3) :117-132
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3172-fa.html
استوار پویا، صفرزاده شیرازی صدیقه، یثربی جعفر، رونقی عبدالمجید، عشقی سعید. اثر شوری و کادمیم بر محتوای کلروفیل، فعالیت آنتی اکسیدانی و وزن گیاه کوشیا (Kochia indica). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1401; 12 (3) :117-132

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3172-fa.html


دانشگاه شیراز ، safarzadeh@shirazu.ac.ir
چکیده:   (1088 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر شوری و کادمیم بر محتوای کلروفیل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و وزن خشک گیاه کوشیا، آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح کادمیم (صفر، 5، 30، 60 و 90 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک از منبع سولفات کادمیم) و سه سطح شوری (0، 2/5 و 5 گرم در کیلوگرم خاک از منبع سدیم‌کلرید به‌ترتیب معادل قابلیت هدایت الکتریکی عصاره اشباع 0/65، 9/4، و 18 دسی¬زیمنس بر متر) بودند. نتایج نشان داد که میانگین وزن تر و خشک شاخساره، وزن خشک ریشه، و ارتفاع گیاه در سطح 5 گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک، کاهش معنی داری به‌ترتیب در حدود 22، 24، 23، و 15 درصد و در سطح 90 میلی‌گرم کادمیم در کیلوگرم خاک به‌ترتیب 52، 67، 45، و 41 درصد نسبت به شاهد داشتند. بیشترین کاهش در وزن تر و خشک شاخساره، وزن خشک ریشه و ارتفاع گیاه در سطح 5 گرم در کیلوگرم کلرید سدیم + سطح 90 میلی‌گرم در کیلوگرم کادمیم مشاهده شد. بیشترین مقادیر محتوای کلروفیل کل در تیمارهای شاهد (عدم کاربرد شوری و کادمیم) و 5 گرم در کیلوگرم شوری + 5 میلی‌گرم در کیلوگرم کادمیم مشاهده شد. با افزودن نمک کلرید سدیم اثرات مضر کادمیم بر محتوای کلروفیل گیاه کاهش یافت. سطوح مختلف شوری و کادمیم اثرات متفاوتی بر فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه کوشیا داشتند. اما در سطوح بالای کادمیم (60 و 90 میلی‌گرم در کیلوگرم)، با افزایش سطح شوری، تفاوت معنی‌داری در فعالیت آنزیم پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز دیده نشد. به‌طور کلی، تغییر در الگوی فعالیت سیستم آنتی‌اکسیدانی گیاه به‌ویژه آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز تحت شرایط بالای تنشی نشان داد که گیاه کوشیا با فعال‌سازی سیستم آنتی‌اکسیدانی خود می‌تواند تحمل خوبی به تنش از خود نشان دهد.
متن کامل [PDF 563 kb]   (693 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق