دوره 4، شماره 11 - ( بهار 1393 )                   جلد 4 شماره 11 صفحات 304-295 | برگشت به فهرست نسخه ها

Askary M, Amini F, Mirmahmoodi N. Effect of Simulated Acid Rain on the Germination, Growth, Elements, Protein and Photosynthetic Pigments Contents in Tomato (Lycopersicon esculentum). Journal of Crop Production and Processing 2014; 4 (11) :295-304
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2067-fa.html
عسکری مهری، امینی فریبا، میرمحمودی نسرین. تأثیر باران اسیدی شبیه‌سازی ‌شده بر جوانه‌زنی، رشد، محتوای عناصر، پروتئین و رنگیزه‌های فتوسنتزی گیاه گوجه‌فرنگی (Lycopersicon esculentum). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (11) :295-304

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2067-fa.html

دانشکده علوم، دانشگاه اراک ، m-askary@araku.ac.ir
استفاده کنترل ‌نشده از سوخت‌های فسیلی در صنعت و حمل و نقل باعث افزایش آلاینده‌های گازی همچون دی‌اکسیدگوگرد (SO2)، دی‌اکسیدنیتروژن (NO2) و مشتقات آنها و ازن (O3) شده است. به‌علاوه ته‌نشست مرطوب و خشک این گازها مسیر اصلی ورود این یون‌ها به داخل اکوسیستم ‌است. این تحقیق آثار باران ‌اسیدی شبیه‌سازی شده با pHهای مختلف (8/6 به‌عنوان کنترل، 5/6، 6، 5/5، 5، 5/4، 4، 5/3، 3 و 5/2) را بر جوانه‌زنی، رشد، مقدار عناصر، پروتئین و رنگیزه‌های فتوسنتزی گوجه‌فرنگی در کشت هیدروپونیک ارزیابی می‌کند. آزمایش‌ها در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه اراک در سال 1391 انجام شد. نتایج نشان داد که از اسیدیته 8/6 تا 5/5 میزان عناصر P و K، پروتئین و وزن تر و خشک برگ افزایش معنی‌داری می‌‌یابند. در معرض باران‌اسیدی شبیه‌سازی شده با اسیدیته بالا (5/5pH= تا 5/2pH=)، جوانه‌زنی، شاخص‌های رشد، میزان عناصر مورد سنجش P و K، مقدار پروتئین و رنگیزه‌های فتوسنتزی کاهش معنی‌داری نشان دادند، در حالی‌که محتوی گوگرد افزایش معنی‌دار 150 تا 550% نسبت به شاهد نشان داد. بیشترین میزان گوگرد در 5/2pH= اندازه‌گیری شد. باران اسیدی در اسیدیته بالا رشد و پروتئین‌سازی گیاه را کاهش و محتوی گوگرد برگ را افزایش داد. با توجه به این‌که اسیدیته پایین رشد گیاه گوجه‌فرنگی را تقویت کرد و اسیدیته بالا بازدارنده رشد بود، بنابراین کشت گوجه‌فرنگی در محیط‌های با اسیدیته کم پیشنهاد می‌گردد.