دوره 5، شماره 17 - ( پاییز 1394 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 159-170 | برگشت به فهرست نسخه ها



DOI: 10.18869/acadpub.jcpp.5.17.159

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Chamnari1 S, Houshmand S, Hosseini M. Study of Salinity Tolerance in an Advanced Back Cross Rice Population Based on Some Inorganic Ions at Seedling Stage. JCPP. 2015; 5 (17) :159-170
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2417-fa.html
محمدی چمناری سپیده، هوشمند سعداله، حسینی مریم. بررسی تحمل شوری در یک جمعیت تلاقی برگشتی پیشرفته برنج براساس غلظـت برخی مواد معـدنی در مرحله گیاهچه. مجله توليد و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (17) :159-170

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2417-fa.html


دانشگاه شهرکرد ، Sepideh.mohammadi.ch@gmail.com
چکیده:   (563 مشاهده)

هدف از این پژوهش، بررسی اثر تنش شوری بر جذب یون‌های سدیم، پتاسیم، کلسیم و نسبت این یون‌ها و وراثت‌پذیری آنها در مرحله گیاهچه‌ای در یک جمعیت تلاقی برگشتی پیشرفته (BC2F6) برنج حاصل از تلاقی رقم هاشمی و لاین IR67418-110-32222 (IR-22) بود. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تفاوت بسیار معنی‌دار بین ژنوتیپ‌ها، سطوح تنش و هم‌چنین برهمکنش تنش و ژنوتیپ بود که بیانگر تنوع ژنتیکی در جمعیت، تأثیر شوری بر صفات و واکنش متفاوت لاین‌ها در قبال شوری می‌باشد. در جمعیت مورد بررسی شوری باعث کاهش جذب یون K، افزایش جذب Na و افزایش غلظت یون Ca، نسبت‌های Na/Ca و Na/K در اندام هوایی شد. میانگین صفات جمعیت تلاقی برگشتی در تمام صفات در هر دو محیط تنش و بدون تنش شوری، حد واسط میانگین والدین و در اغلب موارد نزدیک به ‌میزان والد تکرار شونده (رقم هاشمی) بود که نشان‌ دهنده تأثیر‌گذاری بیشتر ژن‌های رقم هاشمی در بروز صفات در این جمعیت می‌باشد. هم‌چنین وجود تفکیک متجاوز برای کلیه صفات در جمعیت مورد مطالعه مشاهده گردید. همبستگی ژنتیکی بین صفات در مقایسه با همبستگی فنوتیپی دارای روندی مشابه، اما با ضرایب بزرگتر بود. قوی‌ترین همبستگی در شرایط بدون تنش و تنش شوری به‌ترتیب مربوط به درصد Na با Na/K (**89/0 = rg) و درصد Ca با Na/Ca (**88/0- = rg) بود. میزان وراثت‌پذیری بالای صفات فوق در این جمعیت، امکان انتخاب برای تحمل به شوری بر مبنای این صفات را فراهم می‌نماید. بر مبنای این نتایج می‌توان لاین‌هایی از جمعیت هم‌چون لاین شماره 139 را به‌عنوان متحمل به شوری در این مرحله رشدی نامزد نمود.

متن کامل [PDF 509 kb]   (160 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing

Designed & Developed by : Yektaweb