دوره 5، شماره 17 - ( پاییز 1394 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 203-215 | برگشت به فهرست نسخه ها



DOI: 10.18869/acadpub.jcpp.5.17.203

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Behrozi M, Emam Y, Maghsoudi K. Responses of Six Wheat Cultivars to Terminal Water Deficit. JCPP. 2015; 5 (17) :203-215
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2420-fa.html
بهروزی مهناز، امام یحیی، مقصودی کبری. پاسخ شش رقم گندم به تنش رطوبتی انتهای دوره رشد. مجله توليد و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (17) :203-215

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2420-fa.html


دانشگاه شیراز ، yaemam@shirazu.ac.ir
چکیده:   (558 مشاهده)

به‌منظور بررسی واکنش‌های بیوشیمیایی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک شش رقم گندم، در شرایط تنش رطوبتی، پژوهشی در محیط کنترل شده در دانشکده­ کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1392 - 1391 به اجرا درآمد. تیمارهای رطوبتی در دو سطح (٥٠ و ١٠٠% ظرفیت زراعی) و ارقام گندم شامل هامون، پیشتاز، مرودشت، شیراز، چمران و سیروان بودند. نتایج نشان داد که تنش رطوبتی کاهش معنی­دار سطح برگ پرچم (23/7%)،  تعداد دانه در سنبله (37/17%)، وزن هزار دانه (88/20%)، عملکرد دانه (73/17%)، عملکرد بیولوژیک (15%) و شاخص برداشت (75/10%) و نیز افزایش محتوای کلروفیل (48/14%) را در گندم به‌ همراه داشت. پاسخ ارقام مختلف به تنش رطوبتی متفاوت بود و در شرایط تنش کم­آبی کمترین کاهش در عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به ارقام سیروان و چمران و بیشترین کاهش در ارقام شیراز و مرودشت مشاهده شد. در مقابل، تنش رطوبتی سبب افزایش میزان فعالیت آنتی‌اکسیدان­های آنزیمی پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز گردید. بین ارقام مختلف گندم نیز از این نظر تفاوت معنی­داری وجود داشت. به‌طوری‌که افزایش میزان فعالیت این آنزیم­ها در ارقام سیروان و چمران بیشتر از سایر ارقام بود. به‌نظر می­رسد که ارقام سیروان و چمران از طریق افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی خود، به‌عنوان یک مکانیسم دفاعی، از تنش رطوبتی آسیب کمتری دیده باشند و در این شرایط از عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری نیز برخوردار بودند.

متن کامل [PDF 480 kb]   (215 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing

Designed & Developed by : Yektaweb

تحت نظارت وف بومی آسپا-وف