دوره 7، شماره 3 - ( پاييز 1396 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 78-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Farahi M, Haghanifard Z. Effects of Aloe Vera Gel, Salicylic acid and Hot Water on Fruit Decay and Quality Properties of Sweet Lemon Fruit during Storage. Journal of Crop Production and Processing 2017; 7 (3) :63-78
حسینی فرهی مهدی، حقانی فرد زینب. تأثیر ژل آلوئه‌ورا، اسید سالیسیلیک و تیمار آب گرم بر میزان پوسیدگی و ویژگی‌های کیفی میوه لیموشیرین در طی انبارداری. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1396; 7 (3) :63-78

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان. واحد یاسوج. دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج ، m.hosseini.farahi@gmail.com

به‌منظور بررسی تأثیر ژل آلوئه‌ورا، اسید سالیسیلیک و تیمار آب­گرم بر کاهش پوسیدگی و بهبود ویژگی­های کیفی پس ­از ­برداشت میوه لیموشیرین، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار در سال 1394 انجام گرفت. تیمارها شامل ژل آلوئه‌ورا در غلظت­های صفر، 25 و 50 درصد، اسید سالیسیلیک در غلظت­های 5/1 و 3 میلی­مولار و آب­ گرم در دماهای 35، 45 و 55 درجه سانتی­گراد بود. میوه­ها به‌مدت 60 روز در انبار با دمای 20 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 90 - 85 درصد نگهداری و هر 15 روز یک‌بار نمونه­برداری از صفات مورد نظر صورت گرفت. صفاتی از قبیل درصد کاهش وزن، درصد پوسیدگی، درصد قهوه­ای شدن پوست میوه، درصد مواد جامد محلول، درصد اسیدیته، pH و شدت رنگ پوست میوه (a*, b* and l*) اندازه­گیری گردید. براساس نتایج با گذشت زمان انبارداری صفاتی از قیبل درصد کاهش وزن، درصد پوسیدگی و درصد قهوه­ای شدن میوه افزایش یافت. کمترین درصد کاهش وزن (64/7)، درصد پوسیدگی (9/14) و درصد قهوه­ای شدن (81/2) در میوه­های تیمار شده با اسید سالیسیلیک و ژل آلوئه‌ورا در مقایسه با میوه­های تیمار نشده مشاهده گردید. همچنین میوه­های تیمار شده با اسید سالیسیلیک و ژل آلوئه­ورا، رنگ مناسب‌تری در مقایسه با سایر تیمارها نشان دادند. به‌طورکلی کاربرد اسید سالیسیلیک سه میلی‌مولار و ژل آلوئه‌ورا 25% در جهت بهبود صفات کیفی و ماندگاری میوه لیموشیرین پیشنهاد می­گردد.