Seddigh M, Khoshgoftarmanesh A H, Ghasemi S. The Effectiveness of Synthesized Zinc-Amino Chelates in Supplying Zinc for Wheat. Journal of Crop Production and Processing 2013; 3 (9) :177-187
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1944-fa.html
صدیق مژگان، خوشگفتارمنش امیرحسین، قاسمی سمیه. کارایی روی- آمینوکلاتهای سنتز شده در تأمین روی مورد نیاز گندم. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (9) :177-187
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-1944-fa.html
روه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان ، s.ghasemi@ag.iut.ac.ir
چکیده: (6267 مشاهده)
به منظور بررسی کارایی آمینوکلاتهای سنتز شده روی شامل روی- گلیسین ]2[Zn(Gly)، روی- آرجینین ]2(Arg) [Zn و روی- هیستیدین ]2[Zn(His) در مقایسه با سولفات روی، در تغذیه روی سه رقم گندم با رویکارایی متفاوت شامل بککراسروشن، کویر و دوروم، آزمایشی در گلخانه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1389 اجرا شد. تیمارهای کودی در دو مرحله کاشت و پنجهزنی گندم، با غلظت 20 میلیگرم روی بر کیلوگرم خاک اعمال گردید. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای روی در مقایسه با شاهد، باعث افزایش مقدار کل روی شاخساره هر سه رقم گندم شد و در حضور 2Zn(Gly) مقدار کل روی شاخساره رقم دوروم، 3/33 درصد بیشتر از سولفات روی بود. تأثیر آمینوکلاتهای روی بر فعالیت آنزیم کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز بسته به نوع آمینوکلات و رقم گندم متفاوت بود. آمینوکلاتهای روی باعث افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم کویر و بککراسروشن شدند؛ ولی تأثیری بر فعالیت این آنزیم در رقم دوروم نداشتند. همچنین، در حضور آمینوکلاتهای 2Zn(Arg) و 2Zn(His) در مقایسه با سولفات روی، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز شاخساره هر سه رقم گندم بهطور معنیداری افزایش یافت. براساس نتایج این مطالعه، آمینوکلاتهای روی علاوه بر افزایش جذب روی، با افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز میتوانند نقش مؤثرتری در بهبود وضعیت تغذیه روی و در نتیجه افزایش عملکرد و کیفیت محصول گندم داشته باشند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى