دوره 3، شماره 10 - ( زمستان 1392 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 123-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sedaghat S, Rahemi M, Baninasab B. The Effect of Polyamine Applications on Root Enhancement of Pistachio Seedling Rootstocks of ‘Badamy-E- Riz’. Journal of Crop Production and Processing 2014; 3 (10) :113-123
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2008-fa.html
صداقت سحر، راحمی مجید، بانی نسب بهرام. اثر پلی آمین‌ها بر افزایش ریشه‌زایی دانهال پسته رقم ’بادامی ریز‘ Pistacia vera cv Badami-e-Riz. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (10) :113-123

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2008-fa.html

دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز ، saharsedaghat75@gmail.com
رقم پسته ’بادامی ریز‘به دلیل مقاومت به شوری خاک و قارچ فیتوفتورا که ریشه آن کمتر تحت تأثیر قرار می‌گیرد، از مهم‌ترین پایه‌های مورد استفاده در ایران می‌باشد. این پایه حساس به سمیت بر و کمبود آب می‌باشد و تولید ریشه اصلی بدون انشعاب می‌کند. در این پژوهش اثرهای مختلف پلی‌آمین‌ها (پوترسین، اسپرمیدین و اسپرمین) با سه روش غوطه‌وری ریشه، محلول پاشی اندام هوایی و هم‌چنین تیمار قطع نوک ریشه اصلی همراه با غوطه‌وری، بر ریشه‌زایی و بهبود استقرار دانهال پایه پسته ’بادامی ریز‘ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسپرمیدین 2 میلی‌مولار در روش محلول پاشی، بیشترین طول ریشه و میانگین قطر ریشه، اسپرمیدین 2میلی‌مولار در روش قطع نوک ریشه اصلی همراه با غوطه‌وری بیشترین وزن خشک ریشه و تعداد ریشه و اسپرمیدین 4 میلی‌مولار در روش محلول‌پاشی بیشترین وزن تر ریشه را در پایه ’بادامی ریز‘ نسبت به شاهد ایجاد نمود. بنابراین، می‌توان اظهار نمود که کاربرد پلی‌آمین‌ها با روش‌های مختلف کاربرد، می‌تواند اثری مؤثر در باززایی ریشه و بقای دانهال‌های پسته داشته باشد. هم‌چنین این پژوهش نشان داد که با توجه به مشاهدات عینی دانهال‌ها، تمامی دانهال‌ها زنده مانده و بقای خود را پس از انتقال حفظ کردند و شادابی بیشتری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. به طور کلی، این تیمارها می‌توانند تکنیکی مناسب جهت تسهیل دانهال‌هایی که به راحتی منتقل نمی‌شود، به کار رود.