Assadi Nassab N, Hassibi P, Roshanfekr H, Meskarbashee M. Studying the Changes of Accumulation some Mineral and Organic Osmoregulator Compounds in Different Sugar Beet (Beta vulgaris L.) Cultivars under Salinity Stress. Journal of Crop Production and Processing 2014; 3 (10) :217-231
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2017-fa.html
اسدی نسب نفیسه، حسیبی پیمان، روشنفکر حبیب اله، مسکرباشی موسی. بررسی تغییرات تجمع برخی تنظیم کنندههای اسمزی معدنی و آلی در ارقام مختلف چغندرقند (Beta vulgaris L.) تحت تنش شوری. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1392; 3 (10) :217-231
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2017-fa.html
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز ، nafisehasadi@gmail.com
چکیده: (5068 مشاهده)
این آزمایش به منظور مطالعه تنظیمکنندههای اسمزی چغندرقند تحت تنش شوری و تعیین بهترین روش جهت غربال ارقام متحمل و حساس، در سال زراعی 1389-1388، در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اجرا شد. تعداد سه رقم چغندرقند (1BR، جلگه و رسول)، تحت سه سطح شوری از منبع کلریدسدیم (NaCl)، شامل شاهد (صفر)، 100 و 200 میلیمولار به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، وزن خشک ریشه و اندام هوایی و سطح برگ به طور معنیداری کاهش یافت (01/0P ≤). با افزایش شوری، محتوای نسبی آب برگ (RWC) و مقدار پتاسیم کاهش نشان دادند. درصورتی که، صفاتی همچون نفوذپذیری نسبی غشاء (RMP)، محتوای سدیم، پرولین و قندهای محلول در برگهای تمام ارقام، افزایش یافتند. ارزیابی تحمل و حساسیت ارقام با استفاده از شاخص حساسیت به تنش (SSI) نشان داد که در غلظت 200 میلیمولار کلریدسدیم، ارقام رسول، 1 BRو جلگه به ترتیب متحمل، نیمهمتحمل و حساس بودند. با توجه به نتایج همبستگی صفات وزن خشک ریشه دارای بیشترین همبستگی معنیدار با شاخص حساسیت به تنش بوده بنابراین در شرایط تنش شوری، وزن خشک ریشه در مرحله گیاهچهای میتواند به عنوان معیار مناسبی جهت انتخاب ارقام متحمل مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى