یکی از عوامل محدود کننده کشت چمنها در مناطق معتدله، دامنه تحمل سرمایی آنها میباشد. بهمنظور بررسی میزان تحمل به سرما و پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دو گونه چمن در برابر تنش سرما، این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در شرایط کنترل شده محیطی گلخانه در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل دو گونه چمن پوآ (Poa pratensis) و چمن پاسپالوم (Paspalum vaginatum) و چهار دمای 25، 15، 5 و 5- درجه سلسیوس بودند. براساس تجزیه دادهها با کاهش دما میزان پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز افزایش معنیداری داشت، اگرچه در تنش سرمایی 5- درجه سلسیوس چمن پاسپالوم کاهش معنیداری در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی نشان داد. همچنین کاهش دما باعث شد تا کیفیت ظاهری، میزان کلروفیل، نشاسته و محتوای آب چمنها بهطور معنیداری کاهش پیدا کند. چمن پاسپالوم نسبت به چمن پوآ کاهش شدیدتری در صفات کیفیت ظاهری، میزان کلروفیل و محتوای نسبی آب سلولها در دمای 5- درجه سلسیوس نشان داد. براساس نتایج بهدست آمده از این تحقیق، چمن پوآ با مکانیسم دفاعی بهتر و کارآمدتری در مقایسه با چمن پاسپالوم با تنش سرما مواجه گردید و در نتیجه به تنش سرما تحمل بیشتری نشان داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |