Yousofi M. The Effect of Freezing on the Electrolyte Leakage of 10 Cultivated and One Wild Species of Almond in Isfahan Province. Journal of Crop Production and Processing 2008; 12 (45) :1-9
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-895-fa.html
چکیده: (9968 مشاهده)
یخزدگی یکی از مهمترین عوامل اقلیمی است که محصول بادام را در استان اصفهان تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین، استفاده از روشی سریع برای ارزیابی ارقام مقاوم در برابر آسیبهای یخزدگی از اهمیت زیادی برخوردار است. اندازهگیری میزان نشت الکترولیتها از بافتهای آسیب دیده ناشی از یخزدگی در بادام روش مناسبی برای این منظور است. در این پژوهش اثر یخزدگی بر میزان نشت الکترولیتی 10 رقم زراعی بادام (Amygdalus communis cultivars) و یک گونه بادام وحشی (A. scoparia) در استان اصفهان بررسی شد. گلهای کامل و بالغ تمام نمونهها بهطور تصادفی انتخاب شدند و هر یک با 3 تکرار در شرایط یخزدگی طبیعی (در طبیعت) و تیمار یخزدگی مصنوعی (در آزمایشگاه) بررسی شدند. میزان نشت الکترولیتهای آنها، اندازهگیری شد و میانگین دادههای به دست آمده از طریق آنالیز واریانس و آزمون توکی (Tukey's test) مقایسه شدند. در هر تیمار، درصد افزایش میزان نشت الکترولیتی نمونههای در معرض یخزدگی نسبت به شاهد بهعنوان معیاری برای مقایسه در نظر گرفته شد. مقدار کل متابولیتهای محلول (Total Dissolved Solids =TDS) گلهای نمونههای در معرض یخزدگی طبیعی نیز با دقت 001/0 اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که این مقدار در ارقام زراعی مورد بررسی بهطور میانگین در حدود 5/33± 8/390 میلیگرم در لیتر (حداکثر آن در رقم صفری با 3/29± 439 میلیگرم در لیتر و حداقل آن در رقم کبابی با 3/35± 355 میلیگرم در لیتر است. مقدار آن در بادام وحشی (با میانگین 8/55± 362 میلیگرم در لیتر) اندکی از ارقام زراعی کمتر بود. آزمون رگرسیون خطی نشان داد که بین مقدار کل متابولیتهای محلول (TDS)، و میزان نشت الکترولیتی نمونههای در معرض یخزدگی همبستگی وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که ارقام تاجری (با 4/7 % افزایش میزان نشت الکترولیتی نسبت به شاهد)، آذر (با 2/19 % افزایش) و ربیع (با 22 % افزایش) در شرایط یخزدگی طبیعی بهترتیب مقاومت بیشتری از سایر ارقام دارند. در تیمار یخزدگی مصنوعی نیز ارقام ربیع (با 7/60 % افزایش)، تاجری (با 6/67 % افزایش) و حاج میرزایی (با 71 % افزایش) بهترتیب نسبت به ارقام دیگر مقاومترند. این نتایج با مشاهدات تجربی در منطقه مورد مطالعه منطبق میباشد. مقاومت به یخزدگی در بادام وحشی (A. scoparia) در هر دو تیمار طبیعی و مصنوعی (بهترتیب با 7/48 % و 73 % افزایش) در حد متوسط است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى