گندم یکی از منابع مهم غذایی بشر میباشد. کادمیوم و جیوه به گروههای سولفیدریل پروتئینهای ساختاری و آنزیمها متصل شده و باعث مهار فعالیت، کاهش تولید پروتئین و تداخل با تنظیم آنزیمی - احیائی میشوند. بهمنظور بررسی نحوه بیان پروتئینها تحت تأثیر کادمیوم و جیوه آزمایشی بهصورت فاکتوریل که فاکتورها شامل ارقام گندم در دو سطح (گنبد و تجن)، فلزات سنگین در هفت سطح (شاهد، کلرید جیوه در چهار غلظت 5، 10، 15 و 20 میکرومولار و کلرید کادمیوم در دو غلظت 25/0 و 5/0 میلیمولار) و زمان نمونهبرداری در دو سطح (8 و 16 ساعت) بودند در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به اجرا در آمد. بدینمنظور از روش برادفورد برای تعیین مقدار کمی پروتئینها و برای بیان آنها از SDS-PAGE 12% و تکنیک الکتروفورز دو بعدی (two-dimensional) استفاده گردید. نتایج نشان داد که تحت تنش کادمیوم و جیوه مقدار کمی پروتئین کل نسبت به حالت کنترل افزایش مییابد. الکتروفورز دو بعدی پروتئین تحت تنش کادمیوم نشاندهنده اختلافاتی در شدت بیان لکههای پروتئینی برگ نسبت به گیاه کنترل بود. بهطورکلی پروتئینهایی که در مقابله با کادمیوم تغییر بیان دادند در دو گروه تقسیمبندی شدند: لکههای 9، 10، 13، 14 و 16 متعلق به پروتئینهایی بودند که نسبت به شاهد کاهش بیان داشتند، اما لکههای 1، 2، 8، 19 و 20 نسبت به شاهد بیان بیشتری نشان دادند که پروتئینهای مربوط به این لکهها در ارتباط مستقیم با سیستم دفاعی در مقابل تنش میباشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |